Rahvusarhiivi ajaveeb

Jäätis! Jäätis!

Liina Lõhmus, arhivaar

Kevad on käes ja jäätisehooaeg on alanud. Kel poejäätisest isu täis, võib katsetada jäätist kodusel viisil ise teha. Retsepte selleks pakub arhiivifondi Tartu Piimatoodete Kombinaat dokumentides leiduv säilik pealkirjaga Toimik nr 580 – Retseptid jäätise valmistamiseks. Kuigi valdav osa jäise hõrgutise retsepte on mõeldud terve tonni jäätise valmistamiseks, saab neid teisendada ka väiksemale seltskonnale sobilikeks kogusteks. Kirjeldusi kuidas aineid kokku segada või külmutada juurde ei ole paraku lisatud – see tuleb endal välja nuputada.

1-5751_fk

Tartu Piimatoodete Kombinaadi jäätise valmistamise ruum. 1965. EFA.289.1-5751

Koorejäätis, retsept aastast 1951.
Täispiim – 506,2 kg
Koor – 213,1 kg
Piimapulber – 49,0 kg
Suhkur – 182,7 kg
Jahu – 20 kg (Märkus: jahu asendab agar-agarit)
Vesi – 44,0 kg
Vaniliin – 0,15 kg
Kokku: 1015 kg!

Jäätis „Sandi” konjakiga, retsept aastast 1946:
Jäätis Sandi – 100 gr
Garneering, konjaki – 50 gr
Kokku ühele portsionile 150 gr

Konjaki garneeringu retsept:
a) koorejäätise segu – 300 gr
b) muna, värske – 200 gr
c) puuder suhkur – 200 gr
d) konjak või liköör – 200 gr
e) vesi – 100gr
Kokku: 1000 gr

Head maiustamist!

0-170216_fk

Jäätise järjekord Tallinna ja Vaksali tänava nurgal asuva kioski juures Viljandis, 1957. Foto: Endel Veliste. EFA.508.0-170216

 

 

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 23. märts 2016 by in Fondi tutvustus, Foto, Huvitav arhivaal.

Navigeerimine

%d bloggers like this: