Rahvusarhiivi ajaveeb

Postkaartide varguslood 1920. aastate Tartus

Sel kevadel käisid Rahvusarhiivis arhiivipraktikal Tartu ülikooli ajaloo- ja arheoloogia instituudi magistrandid. Praktika käigus  kirjeldasid tudengid arhivaale, töötasid universaalse arhiveerimismooduliga, hindasid säilikute kahjustusi, harjutasid gooti kirja, proovisid kätt teatise tegemises ja huvitava arhivaali näituse koostamises. Järgnevate nädalate jooksul toomegi teieni valiku põnevamaid praktika raames valminud töid.

Kätlin Hõrrak, Tartu Ülikool

Nagu ajalugu näitab, leidub igal ajastul lisaks tublidele ja korralikele õpilastele ka koolipoisse, kes kohe paistavad silma oma krutskite ja vigurite poolest. Tartu linna II algkooli õpilased tegelesid 1920ndatel koguni postkaartide vargustega. Eriti pakkusid neile huvi näitlejate piltidega postkaardid. Rahvusarhiivis teadaolevalt selliseid kaarte kahjuks küll ei leidu, aga ometigi jääb mulje, et need olid tollaste koolilaste seas väga populaarsed. Postkaardid olid müügil mitmetes Tartu kauplustes, näiteks Tähe ja Riia tänava nurga peal asuvas raamatukaupluses, Rüütli tänaval Sööti kaupluses ja Türna poes. Säiliku EAA.3567.1.68 lehtedelt 15-18 on võimalik lugeda õpilaste A. Walge, Elmar Aria, P. Kuke ja A. Jesse värvikaid seletuskirju postkaartide varguste kohta.

Põhiline varguste eestvedaja oli H. Lõoke, kes meelitas teisi poisse endaga halvale teele kaasa. Taktikaliselt olid nad päris kavalad: kui müüjalt oli palutud kaarte näha, siis jäädi ootama sobivat hetke, mil tema tähelepanu oleks hajunud. Seejärel peideti osavalt hulk kaarte kas taskusse või mütsi sisse. Igaks juhuks osteti mõned üksikud kaardid ka ära, et jätta endast mulje kui „ausatest klientidest“. H. Lõokese ja A. Jesse toime pandud kaardivargus 25. jaanuaril 1927. aastal lõppes aga ootamatult – neile kutsuti politsei ja nad viidi jaoskonda seletusi andma. Seeläbi tulid ilmsiks ka mitmed varasemad koerustükid. Kuigi poisid olid alles noored algkooli lapsed, õppides 3.-6. klassis, olid nad kahjuks juba päris kavalad pikanäpumehed. Järgnevalt lühidalt kõigi poiste seletuskirjade sisust.

eaa.5367.1.68_15

EAA.5367.1.68

eaa.5367.1.68_15p

EAA.5367.1.68

eaa.5367.1.68_16

EAA.5367.1.68

eaa.5367.1.68_17

EAA.5367.1.68

eaa.5367.1.68_18

EAA.5367.1.68

 

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s

Informatsioon

This entry was posted on 13. mai 2016 by in Fondi tutvustus, Huvitav arhivaal, Külalispostitus, Määratlemata.

Navigeerimine

%d bloggers like this: