Rahvusarhiivi ajaveeb

Minu kõigeveiksem päevaraamat

Jakob Lukats (21.05.1878 Võrumaa Kioma vald – 17.01.1947 Uus-Meremaa, Wellington) oli värvikas rändur, kes reisis ümber maailma suisa kahel korral. 1938. aastal kolis lõplikult Uus-Meremaale. Lukats oli hariduselt georgaaf ja töötas muuhulgas nii õpetaja, fotograafi kui kinnisvarahindajana. Uus-Meremaal elades võttis ta osa väliseestlaste seltside tegevusest. Oma reiside teemal andis ka mitmeid loenguid.

l

Jakob Lukats, RA, EAA.2111.1. 8949.11

Rahvusarhiivis on hoiul Jakob Lukatsi märkmik aastatest 1926 – 1927 (RA, EAA.5241.1.18) Muuhulgas kirjeldab ta seal ka oma lühikest reisi Rootsi. Tundub, et ka 1927. aasta kevadsuvi oli üsna jahe!

EAA.5241.1.18 reisikirjeldus

 

11. juunil

Keegi ilmateadlane kuulutas veel ette et 13. juunil tulla lumi külastama. Aga sõit on otsustatud, seekord Vikingigide pealinna Stockholmi ja tulgu kas või kerveid taevast maha meie vahva „Kalevipoeg“ (laeva nimi) algab sõitu kell 4 päeval otsesihis Stockholmi poole. Ilm muutlik, nagu ta põhjamaa kevadel ikka, juba keskpäevaks peletas tuul vihmapilved eemale, päike hakkas inimsüdameid soendama, ehk küll loodusest külma täiesti eemale peletata ei suutnud, ja meie, reisihimulised, vaatame tänuliku südame ja hea loodusega kutsuva päikese võitu mustade pilvede üle. Ilus on hea ilmaga sõita merele. /…/

12. juunil

Kindad käes, palitu krae ülesse tõstetud, jalad paksu kaamelikarvast  tekki sisse mässitud, see on see põhjamaa elu kevade üdüll, juuni kuu keskel, ja niisuguses olekus istudes laeva „Kalevipoeg“ (aga mikspärast mitte Kalevise?) Botnia (Põhja) lahe scheerides kirjutan neid ridu. Meie liikume pikkamööda kaljuliste saarekeste vahel Hango poolt Ahvena saarte sihis et oma reisiks ära kasutata vaikist scheeride vett /…/. Päike kultab Idataevast pikkamööda mere voogudest kõrgemale ja kõrgemale tõustes oma kiiri läbi hallsinaka Põhjataeva otse laevapärale sihtides. /…/

13. – 15. juunil

3 päeva Stockholmis möödusid linna ja ta ümbruste vaatlemistes ja tundmaõppimistes kiiresti, kui üks moment, kui ilus unenägu pikalt reisiteelt. … 15. juunil kell 3 päeval hakkas Kalevipoeg reisi jälle kodumaa poole. /…/

16. juunil

/…/ Kella 9 aegu olime juba Baltiski kohal ja kell ½ 12 päeval, ilusa ilmaga lõpis reis Tallinna sadamas 16 juunil 1927 a.

Maailmaränduri päevaraamatu leidis ja parimad lõigud valis välja Tartu arhiivipedagoog Liisi Pabstel.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 22. juuni 2017 by in Määratlemata.

Navigeerimine

%d bloggers like this: