Rahvusarhiivi ajaveeb

Surnu pealuu ehk köstri saladus

iseDigi_0004

Kaarel Järve poolt 1883. aastal kirja pandud neljavaatuselise näitemängu „Surnu pealuu ehk köstri saladus” käsikirja säilitatakse Rahvusarhiivis Tallinna üksiktsensori dokumentide hulgas (EAA.52.1.675), kus see on varjul olnud viimased 135 aastat. 1883. aasta märtsis tsensori töölauale saabunud teksti avaldamine keelati juunikuus, kuna selle sisu hinnati lakooniliselt „ebasobivaks”. Tsensori poolt käsikirjas punase pliiatsiga märgistatud kirjakohad osundavad, et näidendile sai saatuslikuks selle mõisnikke halvustav hoiak.  Ehkki asjaarmastajast autori poolt „kurblikuks näitemänguks” nimetatud teosest ei maksa otsida suuremat kirjanduslikku väärtust, peegeldab see ometi kujukalt ärkamisaegseid meeleolusid.

iseDigi_0008

„Surnu pealuu”  autori Kaarel Järve kohta on teada vaid nii palju, et ta teenis 1880. ja 1890. aastatel leiba Tallinna kubermangurentei kantseleiametnikuna ning tegutses 1882. ja 1883. aastal laulu-mänguseltsi „Lootus” kirjatoimetajana Tallinnas. Kuna sellenimelise autori loomingust ei ole midagi teada, siis võis tegemist olla tema ainsa kirjandusliku katsetusega.

135 aastat hiljem jõudis näidend Miina Härma Gümnaasiumi 10. b klassi ja neid juhendanud õpetaja Aile Laatsi abiga siiski lavalaudadele.

kava_kaks-poolt-koos_1-001

 

One comment on “Surnu pealuu ehk köstri saladus

  1. Pingback: MHG teatritrupi uue etenduse arvustus – MHG blogi

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

w

Connecting to %s

Informatsioon

This entry was posted on 27. mai 2018 by in Huvitav arhivaal, Määratlemata.

Navigeerimine

%d bloggers like this: