Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Kes teotas minu au?

Vahel tundub, et inimesed võivad karistamatult üksteisele öelda kõike, mida sülg suhu toob. Varasemalt oli aga au haavamine tõsine kuritegu, mida lahendati isegi kohtus.

Uusaasta hommikul, 1. jaanuaril 1930. aastal, Tartus Tiigi tänava majas number 5 sai seltskondlises ja perekondlises elus väga korraliku ja ausa nimega ning pealegi abielus seisev daam, proua Marta Pedraudse, šokeerivalt vulgaarse uusaastatervituse osaliseks:

Kallis Marta! Püsivust ja õnne uuel aastal!!! Sinu sugutäkk. 31.XII.29“

ERA.4452.1.3288. Postkaart

39-aastane Marta Pedraudse oli jõuka Tartu ärimehe Karl Pedraudse abikaasa, seltskonnadaam ja filantroop. Esialgu jäi Marta suhtes äärmiselt teotava ning tema au haavava kirja autor asjaosalistele tundmatuks, kuna proua leidis, et sellise kaardi saatmiseks kellelgi vähimatki põhjust ei ole. Siiski oli Marta pahameel piisavalt suur, kuna tegu oli lahtise postkaardiga, mida võisid lugeda nii postiljon, teenijad ja teised kõrvalised isikud, et nii seda asja jätta ei saa. Peale pikemat mõtlemist langes proua kahtlus August Utsari peale. August Utsar oli endine Tartu ülikooli juuratudeng, kes oli mõned aastad varem Marta abikaasalt saanud oma õpinguteks rahalist toetust. Taolisest sihilikust pahatahtlikkusest hingepõhjani solvunud, kaebas proua arvatava süüdlase kohtusse. Järgnes pinev kohtuprotsess August Utsari üle.

ERA.4452.1.3288. Käekirjanäidised ja ekspertide otsus

Postkaardil oleva käekirja tuvastamiseks kaasati kohtuprotsessi kolm käekirjade eksperti. Tartu-Võru Rahukogu juures töötav Felix Wittlich võrdles erinevaid näidiseid ja leidis, et käekirjad on piisavalt sarnased, et postkaardi võis kirjutada August Utsar. Felix Wittlich ekspertiisi kinnitamiseks kaasati veel Richard Kivit ja Märt(in) Okas, kes aga peale põhjalikku analüüsi leidsid, et August Utsar siiski ei ole postkaardi autor. Lisaks leidis kohtunik, et Marta Pedrause ja August Utsari läbisaamine enne antud sündmust oli hea ning on väga ebatõenäoline, et ülikooliharidusega meesterahvas abielus naisterahvale taolise postkaardi võiks saata. Kõige selle tõttu vabastati August Utsar tema vastu esitatud süüdistusest. See aga ei jää Martal viimaseks korraks kedagi alusetult kohtus süüdistada. (ERA.R-795.3.253. Valesüüdistuste esitamine. Pedraudse, Marta-Johanna.)



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi