Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Päästeoperatsioon Pärnu Õlletehases

Juuni esimesel nädalal laekus Tartu kogumisosakonda info kunagise Pärnu Arthur Bliebernichti õllevabriku ja limonaaditehase (hilisemad nimed Pärnu õlle- ja limonaaditehas 1940-1991, AS Pärnu Õlu 1991-2006 ja AS Puls Brewery 2006-2008) ripakile jäänud dokumentidest.

Kaubaautod Pärnu Õlletehase juures, 1979, foto: Harald Leppikson, EFA.546.0.320303

Kunagise õlletehase ruumid, nende hulgas ka omaaegne arhiiviruum, olid antud Pärnu loovlinnaku käsutusse ning ruumi tühjendamisega oli kiire. Täpsustamisel selgus, et tegemist on sõna otseses mõttes toatäie enamasti üksteise otsa ladustatud dokumendikuhjadega. Õlle pruulimine tehases lõppes 2008. aastal ning mõte kusagil kütmata ruumis seisvatest ja teadmata konditsioonis dokumendikuhjadest oli üsnagi pelutav. Reedel, 4 juunil, sõitsime Pärnusse olukorda lähemalt hindama. Tuba oli tõesti pabereid ääreni täis, õnneks olid need osaliselt karpides, osaliselt dokumendiliikide kaupa kokku seotud. Oli näha, et kunagi on arhiiv olnud heas korras.

Ehk oli kasu Rahvusarhiivi juhistest, mis me samuti dokumentide hulgast leidsime.

Tänu loovlinnaku vabatahtlikele, kes arhiivile mittevajalikke dokumente aitasid välja tassida, kulges sorteerimine operatiivselt ja tõhusalt.

Hävitamiseks mõeldud kraami sai lõpuks õuele päris palju, kuid ka arhiiviväärtuslikku jäi piisavalt. See viimane jõuab loodetavasti varsti Tartusse.

Aitäh Sten Õitspuule, kes peremeheta dokumentidest teada andis ning loovlinnaku kogukonna liikmetele, kes dokumentide sorteerimisel abiks olid.

Pärnus käisid Kaja Pullonen, Peeter Reppo, Tuuli Tarandi, Lea Teedema, Ruth Tiidor, Lisann Treial.

Fotod tegid Ruth Tiidor ja Lea Teedema



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi