Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

140 aastat Jaan Lattiku sünnist

22. oktoobril 2018 möödus eesti kirjaniku ning usu-, haridus- ja poliitikategelase Jaan Lattiku sünnist 140 aastat. Sel puhul kogus filmiarhiivi arhivaar Paavo Annus kokku mitmed filmijäädvustused Jaan Lattikust ja avas ka natukene filmipalade tausta.

1927

Kõige varasemad jäädvustused Jaan Lattikust liikuval pildil on pärit aastast 1927. Siis kui ta oli Jaan Teemanti valitsuse koosseisus haridusminister (1925-1927). Ülesvõte filmilindile tehti siis Tallinna koolide laulupäevalt, milles osales kokku ligi kolmkümmend tuhat esinejat ja kuulajat.

Sündmust kirjeldas põllumeeste kogude häälekandja Teataja 3.juunil 1927,pealkirja all: „Koolide kaunis laulupäev“.
Lugu lehes algas üsnagi poliitiliselt:
Harilikult räägivad sotsid tagantjärele oma hiilgavatest rongikäikudest ja kümnetesttuhandetest osavõtjatest /…/ Teisipäeval silmitsesid aga mitmed tuhanded Tallinna elanikud, kuidas näeb välja üks tõeliselt suur rongkäik, millest kümmetuhat hinge osa võtavad /…/Laulupidu oli kestnud kolm tundi. Tuhanded õpilased, vanemad ja vaatajad pöördusid heal meelel kodu teele. Rahvahulk andis suurejoonelise pildi, et Paldiski maantee kippus kitsaksjääma. See rahvajõgi voolas lausa kahe versta pikkuselt linna poole.
Kell 5 sõitis riigivanem autoga Toompealt alla, mille kõige lõpus oli punase risti auto.Terve hipodroomi lagendik lainetas tuhandetest kuulajatest, kui üks kool teise järel möödus marssis
mööda paviljoni rõdu eest kus seiosid riigivanem Jaan Teemant ja haridusminister J. Lattik püsti seistes rongikäiku vaatlesid.

1946
Mälestusteenistus Eesti Vabariigi peaministri presidendi ülesannetes professor Jüri Uluotsaesimesel surma-aastapäeval Södra kalmistul 13.I 1946.
Pastor Jaan Lattik peab kalmul mälestusteenistuse.

Ajalehest Välis-Eesti.

1947-1948
1947.a.ülesvõetud amatöörfilmi RAAMAT, KODU KAUNIS EHE, ühes episoodis näeme Jaan Lattikut tagasihoidlikus kodus Stockholmis. Eakas kirikuõpetaja ja riigimees igatses üle kõige oma lapsi ja kodumaad. Tema kauaaegne kodu, vana kirikumõis oli hävinud, kuid Viljandi õpetajale poleks olnud ükski hind kõrge võimaluse eest veel kord Eestimaale ja kodulinna naasta
Ajaleht Eesti Kirik

1948
Filmitegija Harald Perten on jäädvustanud Stockholmi Eesti Algkooli pidulikult lõpuaktuselt. Filmis pealkirjaga “Eesti noorus, Eesti tulevik ” näeme taas haruldasi kaadreid Jaan Lattikust, kes
jätkas ka paguluses koolmeistri ametit.

1954 – 1958
Jaan Lattik oli kutsutud kõneleja 1950-tel ka Rootsis korraldatud laulupidudel. Ülesvõtted olid tehtud erinevatel laulupidudel, Kahjuks ei õnnestunud välja selgitada, millisel peol üks või teine
filmikaader oli üles võetud. Väliste tunnuste põhjal kõneleb Jaan Lattik esimeses ülesvõetud episoodis II Eesti laulupeol 1954 Rolambshovis vabaõhu väljakul. Ta teine episood on ülesvõetud 1958 aastal eestlaste laulupeol Göteborgis

REE auhind Ristikivile 7.03.1964
7.märtsil 1964 toimus Stockholmi Folkets Hus`is seoses REE koosolekuga pidulik aktus, kus anti üle tänavne kultuuriauhind 3000 kr. Kirjanik K Ristikivile.
Tervitusi laususid veel H. Kauri ja min. J. Lattik .

Teataja

Ajalehest Välis-Eesti:
J. Lattiku tänusõnad K. Ristikivile:
Toon enda poolt südamlikke tervitusi. Elu on rikas lugematutes variatsioonides. Suur Looja oli kord kutsunud kokku kõik inimlikud voorused – Armastuse, Headuse, Truuduse, ja palju teisi.
Nende hulgas oli kaks, kes üksteist ei tundnud. Kui neilt küsiti, kes nad on, vastas esimene –mina olen Heategu ja teine, mina olen Tänu. Nad ei olnud vahepeal üksteist kohanud. Ütlen siin, sulle kallis Ristikivi, et sina oled Heategu ja kui see auhind sulle siin üle anti, siis kohtab esimest korda Tänu Heateoga. See tänu on küll väike, aga meie rõõm seda suurem.

Jaan Lattiku tervitus ilmus sõna-sõnalt Stockholmi Eesti Päevalehe veergudel ja kuu lõpusavaldas sama ka ajaleht Välis-Eesti.

Kõik need filmid oli kokku kogunud ja toimetas Rahvusarhiivi Rootsi Eestlaste Liidu Arhiivikomisjon, alles mõned aastad tagasi.



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi