Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Aasta siis oli 1968 – Horoskoop

Laupäeval, 12.oktoobril 1968 kell 20.25 olid Eesti Televisiooni muusikastuudio kaamerad suunatud ühele prillidega mehele, kelle nimi oli Andres Vihalem. Ta alustas: ” Tere õhtust ja head olümpiamängude algust! Põhjust seda soovida ju on, sest vaevalt keegi ligema kahe nädala jooksul sellest teemast pääseb. Püüame viimasel tunnil ometi pisut teist võistlust teile pakkuda ja ma loodan, et ikka see teie tähelepanu väljast kõrvale ei jää. Niisiis, „Estraadistuudio” uus saatesari „Horoskoop”.

„Horoskoobi” saatejuht Andres Vihalem, veebr.1969. EFA. 412.0.208185

EFA. 412.0.208185 „Horoskoobi” saatejuht Andres Vihalem, veebr.1969

Mis oli „Horoskoop” ja miks ta sai legendaarseks ? Tegemist oli esimese lauluvõistlusega, mis toimus iga kahe nädala järel ja kus publik hindas seitset esitatud laulu. Osalesid niihästi rahvusvaheliselt tuntud kui eesti heliloojate laulud. Esimene sai viis punkti, teine neli, kolmas kolm, neljas kaks ja viies ühe punkti. Kaks viimast jäid punktita. Kirjalikult lähetatud hinnangutest tehti kokkuvõte, kaks viimast langes välja ja asemele tuli kaks uut. Vastamiseks oli aega nädal. Hindajate vahel loositi ka Eesti Reklaamfilmi poolt antud auhindu (transistorraadio „Meridiaan”, diivanikate, turistijalgratas, tolmuimeja,filmikamera,motoroller ja palju muud ). Stuudios hindas ja ka kommenteeris laule kaks tuntud inimest, esimeses saates olid nendeks kunstnik Hugo Hiibus ja spordiajakirjanik Peeter Soosaar.

Saatejuht Andres Vihalem „Horoskoobi” stuudios 1969.a. EFA.412.0.208214

EFA.412.0.208214 „Horoskoobi” stuudio 1969

Esimese saate laulud ja esinejad: „Alles eile…” (Jaak Joala), „Ei saa ainult silmi pöörata”(Els Himma), „Urjala jaaniöö” (Toomas Jõesaar), „Majake koduteel” (Kalju Terasmaa), „Lõppenud on päevad” (Helgi Sallo), „Oled teinud mind õnnelikuks” (Uno Loop), „Sulle kõik nüüd ütlen” ( Helgi Sallo ja Kalju Terasmaa). Järgnenud hindamisel osales 7482 inimest. Välja langesid „Alles eile” ja „Ei saa silmi pöörata”. Viies „Majake koduteel” sai 6374 punkti,neljas „Urjala jaaniöö” 6374 punkti, „Sulle kõik nüüd ütlen” 9015 punkti „Oled teinud mind õnnelikuks” 12 847 punkti, „Lõppenud on päevad” 14386 punkti.

Fotol on Helgi Sallo, 1969.a. EFA.412.0.207525

EFA.412.0.207525 Helgi Sallo, 1969

Kalju Terasmaa ja Heidy Tamme „Horoskoobi” saates, veebr.1969. EFA.412.0.208202

EFA.412.0.208202 Kalju Terasmaa ja Heidy Tamme „Horoskoobi” saates, veebr.1969

 

Aasta lõpul toimunud seitsmenda saate ajal olid kolm esimest laulu endiselt võistluses. Saatejuht juba kurtis, et tegemist on nõiaringiga: esimesed laulud meeldivad publikule nii, et uued ei pääse löögile. Kuid järgmise aasta 1.veebruaril oli”Sulle kõik nüüd ütlen” langenud viiendaks, „Oled teinud mind õnnelikuks” välja langenud, „Lõppenud on päevad” püsis teisena, eelmise saate uus laul aga tuli, nägi ja võitis „See väike neiu” (Uno Loop), autor Kustas Kikerpuu.

 Uno Loop, 1968. EFA.412.0.207764

EFA.412.0.207764 Uno Loop, 1968

Aasta lõpul oli „Horoskoobi” erisaade, kus muuhulgas loetakse ette horoskoop ( väikese tähega) 1969.aastaks. Väljavõtteid:

Jaanuar – Tallinna Peapostkontor saab üleliidulise rändpunalipu ja rahalise preemia plaani ületamise eest.
Märts – Rooma paavst kutsub kokku kardinalide kolleegiumi, et arutada laulu „Korraks vaid” sõnu.
Aprill – Selgub, et postkaarte lauljate piltidega välja anda ei saa. Olukorra päästab Sideministeerium, kes laseb müügile postmargid „Horoskoobi” solistide nägudega.
Juuni – Laulupidu lõpeb lauluga „Lõppenud on päevad”.
Oktoober, viinakuu – Esikohale tõuseb laul „joo, sõber, joo”.
November – Gogoli tänava saunas algavad muusikalised reeded
Detsember – Horoskoop sureb välja.

Viimane ennustus igal juhul täide ei läinud. Saade kestis mitu aastat, jõuti kirjutada isegi laul „Horoskoobist” ( Oo Horoskoop, oo, Horoskoop, kõik uued laulud meil ta koju toob). Siis tulid uued saated , mis aga nii meelde ei jäänud. Aga üllatavalt suurt osa „Horoskoobi” laule me mäletame, raadios mängitakse neid aeg-ajalt uuesti, seltskonnas osatakse neid laulda. Kümmekond aastat tagasi Eesti Kullafondi sarjas ilmunud kolmeplaadisel albumil on 67 laulu, mõned plaadid on veel saada.

Kahjuks ei saa ma lisada mõnda laulu koos muusikaga, piirdugem siis paari värsireaga, mis sobivad ka saatesarja algusega.

Ei teadnud eile veel,mis ees mind ootab,
kaunemaid päevi veel ei julgend loota.
Õnn on ju alati mööda must käinud
ning teda kaugelt vaid ma olen näinud.
Kohtasin siis ma sind, kõik äkki muutus,
vallutand oled mind…
Alatiseks jäävad meelde mul need päevad,
õnnelikuks teinud mind sa.

Laulgem kaasa ! ( Kuid see oli juba uus saade)

 



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi