Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Aasta siis oli 1969 – pühad raadios, teles ja uusaastakaartidel

Jõulud 50 aastat tagasi, aastal 1969, olid tavalised nagu ikka. Päevad olid talvisemad kui sel aastal, veidi lund ja külma, vähemalt osas Eestis. Valitsuses  ehk Ministrite Nõukogus oli jõulurahu nagu kogu aasta jooksul, ministrid olid ametisse määratud ja tülisid ei olnud. Mis ilus aeg!

Vaatame, mida tegi jõulude ajal ajastu au, mõistus ja südametunnistus –  raadio ning televisioon.  Kummaski üks programm, ei konkurentsi ega tülisid. Raadiokava kestis kuuest hommikul südaööni, televisioon üheksast hommikul samuti peaaegu südaööni, sõltuvalt viimase filmi pikkusest. Päeval vaheaeg umbes kell 14 – 16.

Jõulud oli nädala keskel ja kava tavaline tööpäev. Alustame televisioonist.

Argipäev algas kell 9.05 telekooliga, jõululaupäeval oli ajalootund 8.klassile „Karl Marx”, 1. jõulupühal kirjandustund „Eduard Vilde”. Järgnesid dokfilmid, sekka ka mängufilm „Nad ei pääse läbi”. Jõululaupäeval oli eetris kohtumine sideminister Bruno Sauliga, esimesel pühal aga korvpalliülekanne Tartu „Kalev”– Alma-Ata „Lokomotiiv”. Lisaks sellele pakkus midagi hingele  mõlemal õhtul pärast Aktuaalset Kaamerat Itaalia muusikafilm „Bel Canto” kahes osas.

Jõuluid ei meenutatud muidugi ka raadios, ka mitte väliseestlastele mõeldud saates.  Ainult soomekeelse saade algas „Hyvää joulunaattoa teille hyvät kuuntelijat” ja lõpuks lubati jõulu- ja uue aasta muusikalisi tervitusi.

Uudised: Pravda artikkel Lenini läheneva sünnipäeva puhul (millal Lenin sündis? Vist aprillis ? Aga sünnipäeva pidamine oli alanud juba vähemalt aasta eest), Moskvas oli Varssavi liidu riikide kaitseministrite nõupidamine, Vietnamis  tehti kolmeks päevaks jõulurahu, Araabia maad pidasid nõu Rabatis, mida teha ühiselt Iisraeli vastu, samas küsimuses pidasid neli suurriiki juba 21. korda nõu Londonis,  NSVL saatis üles järjekordse sputniku Kosmos nr. 316 (?), terase tootmine NSVL-s oli  viisaastakul suurenenud 15 milj. tonni,  Põhja-Iirimaa  esindaja Suurbritannia parlamendis  Bernadette Devlini süüdimõistmise järel algasid Londonderris uued tänavarahutused.

Kodumaalt  on  juttu Lasnamäe uuest elamurajoonist, millest tuleb Tallinna suurim ja mille üldkavand oli just kinnitatud. Tallinna kalakombinaat ostis Norrast uue suitsutusagregaadi, millega sai kahes vahetuses suitsutada 7 tonni räime. Heliloojate majas etendus K.A.Hermanni lauleldus „Uku ja Vanemuine”, osalisteks lavakunstikateedri tudengid Voldemar Panso juhtimisel. Järgneval kontserdil lauldi talvelaule, „Tannenbaumi” SDV lastekoorilt ja „Jõulumarssi” Leningradi Dixielandiansamblilt. Laulude vahel saadeti jõulutervitusi.

Aktuaalses Kaameras olid üldiselt samad uudised, lisaks mõned kergemad rubriigis „Päevast veel”. „Suur ebaõnn tabas Pärnu Metsamajandi töötajat Laine Kana (Nimi isikuandmete kaitse seaduse alusel muudetud). Ta võitis loteriil „Volga”. Olles vähese vilumusega ja arvestamata libedat teed, sõitis ta oma uhiuue masinaga kraavi. Ise pääses ta kergemalt, tema kaassõitja Mihkel Kukk aga toimetati raskete vigastustega haiglasse.” Lisaks  uudis 16-aastasest poisist, kelle omavalmistatud püstolil polnud tamasseri raudu ning  sellest  käis pauk valel ajal ja vales suunas, laskja kõhtu, õnneks mitte elukardetavalt. Need uudised on vist ajatud.

Mida ütles kalender-teatmik 1969? Kalendri osas on jõulu lähedal vaid üks tähtpäev  – 22.detsembril,  aasta pimedaimal päeval oli energeetikute päev. Au neile ka praegu, laadida arvutiakut nagu õmblusmasinat – jalaga – oleks tülikas. Aasta tähtpäevad on enamasti ümmargused:  21.detsembril möödus 90 aastat J.Stalini sünnist. Kalendrist oli välja võetud nõukogude võimu kehtestamise aastapäev Ukrainas (25. detsember 1917).  1955. aasta kalender on mitmekülgsem, selles on märgitud ka Mao Tse-tungi sünnipäev 26. detsembil 1893. Lõpuks ka üks jõulumuinasjutt, mis oli kirjas kalendrites aastatel 1941 –1954.

25. detsembril 1905 kohtusid jõuluvana kodumaal Soomes, Tampere linnas vene bolševike konverentsil esmakordselt  Lenin ja Stalin. Aga kui ei oleks kohtunud, kas siis oleks midagi läinud teisiti ja raadio saatekava olnud samuti teine? Kardetavasti mitte.

Kuna selle aasta jõulupilte võib leida vaid kodualbumites , siis on postitusele lisatud mõned Valter Klausonile saadetud uusaastakaardid. Need on Eestis tehtud, ilusad ja neid võiks saata ka praegu.

Jõulurahu kõigile !

Uusaastakaart Pika Hermani torniga

Uusaastakaart 1970.

Uussastakaart

Uusaastakaart 1970

Uusaastakaart

ELKNÜ keskkomitee uusaastakaart

Uusaastakaart 1970

Uusaastakaart 1970

Tõravere observatooriumi uusaastakaart

Tõravere observatooriumi uusaastakaart

Tartu Ülikooli uusaastakaart

Tartu ülikooli uusaastakaart. Väliskülg

Uusaastakaart

Uusaastakaart



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi