Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Arhiivikino veebruarikuu programmis Tallinnfilmi probleem- ja õppefilmid alapealkirjaga „Oh õudu!“

Arhiivikino jätkab veebiseanssidega ka veebruarikuus. Seekord tulevad näitamisele hirmsad ja kohati ka hirmus naljakad Tallinnfilmi probleem- ja õppefilmid alapealkirjaga „Oh õudu!“. 70-, 80- ja 90ndatest pärit lühidokumentaalid käsitlevad ausalt ja ilustamata alkoholismi ning tööpõlgurlust, veidi lustakamal viisil suguhaiguste iseravimise ohtlikkust, nõukogude naise trööstitut argipäeva ning taasiseseisvunud Eesti roppu peldikukultuuri.

„Tühi aeg“

Harri Rehe ja Harri Treiali 1971. aastal valminud reportaažfilm „Tühi aeg“ eritleb tööpõlgurluse, alkoholismi ja hulkurluse problemaatikat. Kuldar Singi väljendusrikka helikujunduse saatel esitatud materjal ja käsitlusviis on mõjusad. Probleemfilmi tutvustab ENSV käibivaid administratiivseid meetmeid alkoholi kuritarvitajate suhtes ja häbimärgistab parasiitlike eluviisidega inimesi – tühja pilguga mehed ei mäleta oma laste sünnipäevi, ei suuda meenutada, kas ja millal on nad teatris käinud või naisele lilli kinkinud. Kena noor naine, keda ootab kolooniasse saatmine, küsib uurijalt paki sigarette, ükskõik milliseid… Pilt kohtusaalist, kus saavad oma karistuse teada paranduslike tööde kolooniasse saadetavad. Kahetseda on hilja.

Filmi näed siit.

„Valge palavik“

1976. aastal tarvitas keskmine tallinlane kaks pudelit odavat veini või ühe pudeli valget viina nädalas. Selliste sõnadega algab Arnold Altmäe samuti alkoholismi eritlev probleemfilm „Valge palavik“. Lavastuslike elementidega pikitud dokumentaal maalib kontrastsete kaadritega lõbusast meeleolust ja selle rasketest tagajärgedest trööstitu pildi lokkavast alkoholikultuurist. Pedagoogilise šokivõttena on sisse toodud ka lapsed.

NB! Film sisaldab häirivaid kaadreid.

Filmi näed siit.

„Gonorröa iseravimise ohtlikkus“

Veidi lõbusamal viisil tutvustab aga Reet Kasesalu 1986. aasta õppefilm suguhaiguste iseravimise ohtlikkust. Siivsalt esitatud lugu noormehest, kes käib mitmete neiudega tivolis lustisõidul, manitseb üle saama valehäbist ning pöörduma sõpradelt-tuttavatelt kuuldud kahtlaste nõuannete asemel spetsialisti poole.

Filmi  näed siit.

„… ja naised“

Heini Drui ja Edvard Oja 1989. aastal valminud probleemfilm „… ja naised“ kujutab aga töötava ja tubli nõukogude naise ränkrasket argipäeva ning lootust paremast tulevikust. Avameelne ja omapärane segu dokumentaal- ja mängufilmist ketrab järjest kasvavas tempos seksuaalkasvatuse, laste ja pereelu ning rutiinse vabrikutöö episoode, mis plahvatuslikku kliimaksisse jõudes suubuvad juba koitva vabaduse aega: Vabaduse väljakul toimub naisaktivistide miiting Signe Kivi juhtimisel.

Filmi näed siit.

Eesti Kroonika temaatiline ringvaade – „Peldik”

Peeter Toominga ja Peeter Ülevainu humoorikalt lavastatud Eesti Kroonika temaatiline ringvaade „Peldik” tutvustab aga juba taasiseseisvunud Eesti avalikku käimlakultuuri – lagastatud välipeldikutest räpaste koolivetsudeni. Tõsieluliste juhtumite – mis ajavad ühtaegu nutma ja naerma – ning rõlgete kaadrite vahel antakse teiste hulgas sõna näiteks ka Miss Estonia 1999 Erika Bauerile ja kunstnik Epp-Maria Kokamägile. Laitust jagub isegi tähtsaima haridustempli, Tartu Ülikooli ebasanitaarsetele kempsudele.

Filmi näed siit.

Soovime Arhiivikino sõpradele meeleolukaid filmielamusi, jätkuvalt tugevat tervist ning loodetavasti kohtume taas Arhiivikino hooaja viimastel seanssidel.



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi