Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Eesti Rahva Muuseumi linnalaagri lapsed arhiivis

Küllike Pihkva, konservaator ja Liina Lõhmus, arhivaar

Fotode autor Küllike Pihkva

***

Nagu eelnevatel aastatel, nii ka tänavu korraldas Eesti Rahva Muuseum oma suvise linnalaagri 10-12 aastastele lastele. Rahvusarhiivi külastamine laagrinädala raames on kujunenud juba traditsiooniks. Tavapäraselt on kavas ekskursioon ja käeline tegevus, seni ei ole tegevused kordunud.

Tänavu 11.06 ja 15.07 viis Rahvusarhiivi Liivi tänava maja ekskursiooni läbi arhivaar Liina, paberi valamise töötuba juhtis konservaator Küllike. Kokku viibiti arhiivis vaid 4 tundi päevas, seega tuli grupp tulenevalt laste arvust ning töötoa võimalustega arvestades mõlemal korral pooleks lugeda, st tegelikult tuli juhendajatel tegevust 4 korda korrata. Juunikuise laagri raames külastas arhiivi 16 last, juulis oli grupis 11 last. Kokkuvõtteks saab kergendatult mainida, et kõik õnnestus väga hästi, rahule jäid nii lapsed kui ka ERM-i ja arhiivipoolsed juhendajad. ERM-i poolsete koordinaatorite väitel toodi tagasisidet andes käik arhiivi ja siin nähtu ning tehtu välja igati positiivse elamusena.

Ekskursioonist kirjutab lähemalt Liina: lõbusad lastekambad said vana arhiivimajaga tuttavaks keldrist katuseni. Rääkisime sellest mida siin majas hoitakse ja miks see kõik nii oluline meie rahva jaoks on. Lapsed tutvusid ka arhiivi virtuaalse poolega, kus enim meeldis meie andmebaasidest oma perekonnanimega arhivaalide otsimine, samuti FOTISest leitud uhked vanaaegsete autode pildid. Arhiivi katuselt näeb üsna kaugele, kuigi mitte kõike mida lapsed tahtnuks. Kõrgust trotsijad lugesid üle Tartu kõrgemad tornid. Tunti huvi, kas meri paistab ära. Seda me siit südamaalt aga muidugi ei näinud, samuti ei ole ümber Tartu Alpide lumiseid tippe, mida üks laagriline juba igatses näha.

Kummitustega ei kohtunud keegi, arhiivi raamatukogus liigutatavate riiulite vahele ei ununenud ka kedagi. Need omapärased riiulid olid vist kõige muljetavaldavamad atraktsioonid meie Liivi tänava majas. Jõunumbreid said lapsed proovida rootsiaegse munsterrulla ning 19. sajandi kinnistusregistri kätel hoidmisega – väikesed käed olid tugevad ja sitked. Ajalugu oma käega katsuda on ikka hoopis teine tunne!

Töötoa ülevaade Küllikese silmade läbi: kavas oli paberi valamine, mis tekitas lastes rõõmsat elevust. Ausalt öeldes tuleb tunnistada, et värvilise paberi tegemine on ka konservaatori jaoks lõbus vahepala, erinedes märgatavalt igapäevatööst.

Kõigepealt said juhendatavad kokkuvõtliku ülevaate paberi valmistamisest üldiselt, seejärel kirjeldasin, mida ja kuidas täpselt meie tegema hakkame. Peale väikest instrueerimist oli igaüks võimeline välja valima ka kasutatava tehnika. Niisiis, väljavalitud pabermaterjalid rebisime tükkideks ja purustasime blenderis koos veega. Saadud vedelast massist valasime paberilehe, mida igaüks vastavalt oma maitsele kujundama hakkas. Seejuures kasutati ainult erinevat värvi vedelat paberimassi, mitte värve. Märkimisväärne on, et kuigi kasutasime vaid ca kuut- seitset erinevat paberit, erinesid lõpptulemused üksteisest suuresti. Kasutatud värvuste kombinatsioonid ja kujunduse erinevad variandid tundusid huvitaval kombel sõltuvat ka elukohast – kodueesti laste paberid olid kirevamad, värviküllasemad, innukalt alustati omal initsiatiivil erivärviliste paberimasside kokkusegamist uute senitundmatute värvitoonide saamiseks; seevastu väliseesti laste meetodid olid rahulikumad, tulemused pastelsemad, mõnel taotluslikult lausa heledad, et hiljem ise sinna peale joonistada. Suurimad entusiastid leidsid aega teha endale koguni lisapaberi või paar, samas kui teised nuhkisid samal ajal huviga töötoas ringi ja said oma küsimustele vastuseid saades ülevaate sellest, miks ja mida me konservaatorid siin igapäevaselt teeme.

Töötoa lõppedes jäid märjad lehed mitmeks järgnevaks päevaks arhiivi, kus need kuivatati ja sirutati. Laagri lõppedes said lapsed need endile. Lõppsõnana eraldi tänud Liinale, kes peale laagriliste lahkumist oli vapralt abiks kõige värvilise kraami koristamisel ja tööruumi ilme tagasi endiseks muutmisel;)

Huvi korral saab lastelaagrist põhjalikuma ülevaate ERM-i ajaveebist.

 



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi