Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Kadunud pildikesi ajaloost

Tänases postituses tutvustame teile meest, kes võitles kommunismi vastu pliiatsi ja huumoriga – karikaturist DIXIt.

Albert (DIXI) Tischler (1913 Kabala – 2000 California) oli silmapaistev ajakirjanik ja õigusteadlane. Nii nagu paljud teised Nõukogude võimu suhtes kriitilised kodanikud, põgenes ka Dixi 1944. aastal Eestist. Enda ajakirjanduslikku tegevust alustas ta juba noorelt, tehes Eestis kaastööd peamiselt Sakalale ning jätkates enda tööd Ameerikas Vaba Eesti Sõna juures. Dixi tähendab muide ladina keeles: „olen kõnelenud“. Ja „kõneleda“ talle meeldis – tema pliiats oli terav nii sõnas kui ka pildis.

Albert Tischleri humoristlike arvamusavaldusi ning karikatuure leiab palju, kuid mitte kõiki tema töid ei ole avaldatud või on need ajalooradadel kaduma läinud. Rahvusarhiivi on  jõudnud Eerik Laiu isikuarhiivi kaudu vähemalt osa tema 100-pildilisest „koomiksist“ 1940. aasta sündmustest. Olles justkui ajajoon, räägivad Dixi karikatuurid meile loo kommunismi algusaegadest ning selle levikust ja eestlaste kannatustest selle läbi – mobiliseerimisest, küüditamisest, arreteerimistest, äraandjatest ja sellest kuidas välismaailmale näidati tegeliku vaesuse ja hävingu asemel uhkeid monumente ja tehaseid. Seeria on ühtaegu humoristlik kui ka realistlikult sünge.

DIXI 100-pildiline seeria on jagatud 7. osaks – proloog, I-V osa ja epiloog. Rahvusarhiivis on seeriast pildid 1-3, V osa ning epiloog.

1. pilt: Alguses oli Marx … 2. pilt: … ja tema sohielust teaduste jumalannaga sündis värdjas. 3. pilt: Lenin toitis seda valede ja pettustega ja värdjas sirgus

99. pilt: Näidati „isakest“ Stalinit inimsoo heategijana …

100. pilt: … kuid ei näidatud teda ta õiges pales.

Kasutatud materjalid:

  • Rahvusarhiiv. EAA.5401.1.78. Dixi (Albert Tischler) karikatuurid 1940. aastate sündmustest Eestis ja Nõukogude Liidus.
  • Sakala kalender: Viljandimaa ajaraamat…: loomingulise kollektiivi Sakala Kalender väljaanne. 2003. Piret Viik (Heiki Raudla pseud.). Dixi –Tischler Kabalast (Albert Tischler). Lk. 126-127.


Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi