Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Kui kaunis! Kunstilised diplomid konservaatori töölaualt

Tunnistuse või diplomi saamisega kaasneb tavaliselt palju positiivseid emotsioone ja suuri tundeid – ollakse õnnelikud, uhked enda saavutuse üle jne. Diplom, mida lõpuks ka teistele suure rahulolu tundega näidatakse ja võib-olla ka seinale riputatakse, on aga tänapäeval enamasti suhteliselt lihtsa kujundusega ametlik dokument või hoopiski digitaalne. See ei ole aga alati nii olnud. Olid ajad, mil tunnistusi ja diplomeid kujundati hoopis kunstilisemalt.

EFA.196.0.40621. Tallinna Tööoskusameti esimees T. Ussisoo diplomeid välja andmas kutseeksami sooritanud meistritele ja töölistele. 14.06.1935

Hetkel on Rahvusarhiivi konservaatori Lua Kesküla töölaual digiteerimiseks ettevalmistamisel Tallinna Tööoskusameti arhiivifondi säilik ERA.1569.1.51 „Kutsetunnistused ja diplomid lisadena kutsetaotlejate avaldustele“. Säilikus olevad dokumendid on rahuldavas seisukorras ning suurt tööd peale puhastamise, rebendite parandamise ja sirutamise ei vaja. Küll aga kutsub säiliku sisu end laiema avalikkusega jagama, kuna sealt võib leida väga kauneid kutseeksamite ja kursuste läbimise ning võistluste diplomeid ja tunnistusi. Need diplomid ja tunnistused on enamat kui lihtsalt dokumendid – need on kunstiteosed, mida oli au raamitult seinale riputada. Siin on konservaator Lua valik ilusamatest.



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi