Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Kuidas arhiveerida Facebook’i, Instagram’i ja Twitter’i konto?

Paljude jaoks on sotsiaalmeedia kohaks, kus jagada olulisi elusündmusi ja toredaid momente. Täna võivad Facebooki lehel fotod isegi paremini hoitud olla kui kodusel kõvakettal, aga kas 10 aasta pärast Facebook üldse eksisteeribki? Seega ei ole üldse halb mõte arhiveerida oma sotsiaalmeediakonto, et saaks ka 50 aasta pärast vaadata ja meenutada, mida olulist sai Twitteris säutsutud, kellega Facebookis sõber oldud ja milliseid kunstfotosid Instagramis jagatud.

Kuidas aga arhiveerida sotsiaalmeediat? Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arhiivinduse magistrant Greete Veesalu uuris järgi ja jagab oma avastusi teistegagi.

Facebook’i konto

1.1  Kõige lihtsam on konto ja selles sisalduvad andmed alla laadida Facebook’i enda poolt pakutud võimaluse kaudu:

Esimene samm: paremalt menüüribalt tuleb valida settings:

Facebooki konto arhiveerimise juhend.1.

Teine samm: avanenud lehel tuleb klikkida download a copy:

Facebooki konto arhiveerimise juhend

Kolmas samm: seejärel avaneb uus lehekülg, millel saab alustada Facebooki arhiivi loomist. Pärast start my archive klikkimist tuleb sisestada oma konto parool ning Facebook alustab info kogumist ja saadab kontoga seotud e-mailile kinnituse. Mõne aja möödudes saabub e-mail, milles on link, mille kaudu saab Facebook’i arhiivi alla laadida.

Facebooki konto arhiveerimise juhend 3.

Neljas samm: alla laetud on kasutas facebook-kasutajanimi. Klikkides index.htm-il avaneb brauseri aknas arhiveeritud Facebooki konto.

4.

Kuigi see on kõige lihtsam versioon, on sellel puuduseid. Nimelt ei arhiveeri Facebook kogu kontoga seotud andmeid, nad ei kaasa näiteks infot sõprade kohta. Viimased on esitatud lihtsalt nimekirjana, mille järel on “sõbraks saamise” kuupäev. Lisaks sellele kajastuvad ka grupid, millesse kasutaja kuulub vaid nimekirjana. Samuti ei näe allalaetav arhiiv välja kõige funktsionaalsem:

5.

6.

1.2  Facebooki, Instagram’i ja Twitteri kontot on võimalik alla laadida ka rakenduse SocialSafe abil, see on esimesed 60 päeva tasuta, seejärel $6.99 aastas. Töötab Mac’i ja Windows’iga.

1.3  Frostbox on samuti vahend, millega saab teha varukoopiaid ja andmeid alla laadida nii Facebook’i, Instagram’i kui ka Twitter’i konto puhul. Frostbox’il on seitsmepäevane prooviperiood, seejärel on ühe kuu hind €5.99 ja aasta €59.99

Instagram’i konto

2.1 Instagram ise ei paku sarnast võimalust nagu Facebook, kuid nagu eespool mainitud toimivad Instagrami puhul ka SocialSafe ja Frostbox.

2.2 Instagrami kontole laetud pilte saab alla laadida kasutades InstaPort’i. Järgneb samm-sammult seletus kasutades WikiHow ekraanitõmmiseid:

Esimene samm: sisesta oma kasutajanimi ja kliki continue:

Instagrami konto arhiveerimise juhend 7.

Teine samm: avanenud lehel kliki download all posts:

8.

Kolmas samm: paki lahti alla laetud zip-fail, mis sisaldab Instagrami kontol olevaid pilte:

Instagrami konto arhiveerimise juhend 9.

Twitter’i konto arhiveerimine

3.1  Twitter’i kontos kajastuvat infot saab alla laadida nii SocialSafe’i kui Frostbox’iga.

3.2  Sarnaselt Facebook’ile pakub ka Twitter ise kontoga seotud data alla laadimise võimalust. Järgneb veebilehelt Tech Shortly leitud seletus, kuidas seda teha.

Esimene samm: vali ülevalt menüürealt settings:

Twitteri konto arhiveerimise juhend 10.

Teine samm: vali avanenud lehelt request your archive, seejärel alustab Twitter jällegi sarnaselt Facebookiga kontoga seotud infot koguma ning kui see on tehtud, saadetakse Twitteri kontoga seotud meiliaadressile link, mille kaudu on võimalik arhiiv alla laadida.

Twitteri konto arhiveerimise juhend 11.

Kolmas samm: paki lahti alla laetud fail ning selles leidub taaskord index.htm nimeline fail, millele klikkides avaneb twitteri kontoga seonduv veebibrauseris. Arhiveeritud tweete on võimalik näiteks uuesti postitada.



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi