Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Noora nurgakivi

Eile asetati Tartus Nooruse tänaval paika Rahvusarhiivi uue peahoone Noora nurgakivi. Ürituse avakõneleja oli Eesti Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves. Sõna võtsid veel haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, Riigikogu kultuurikomisjoni aseesimees Aadu Must, Tartu linnapea Urmas Klaas, Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi juhatuse esimees Jaak Saarniit, riigiarhivaar Priit Pirsko ja Tartu piiskop Joel Luhamets.

Fotode autor: Helina Tamman

Kogu üritust on võimalik järelvaadata Rahvusarhiivi youtube kontol.

Filmija ja monteerija: Lauri Leht

Nurgakivisse asetati ühisloome kampaania käigus loodud käigus loodud dokument soovidega Eesti inimesele aastasse 2115, millesse said kahe nädala jooksul panustada kõik soovijad. Kokku kogunes 72 soovi.  Aitäh kõikidele panustajatele!

ME OLEME VEEL SIIN
Toomas

Rahvusarhiiv on ise üks paljudest rahvusliku mälu uuenevatest nurgakividest. Kõneldagu sellest ka saja aasta pärast.
Janika

Loodan, et Nooruse tänav 3 hoone on omandanud saja aastaga samasuguse ajaloolise hõngu kui endine Liivi tänav 4 arhiivihoone ning filmimehed tahavad võtta seal hoidlates üles kaadreid oma dokumentaalfilmide jaoks Eesti ajaloost.  Soovin rohkem professionaalseid ajaloouurijaid arhiivi, kui see on täna.
Erki

Hea inimene! Ma loodan, et Sa räägid endiselt sellel maal eesti keeles. Soovin, et see kirjalik pärand, mille on meile hoidnud eelmised põlvkonnad ja mida meie oleme hoidnud Sinule, aitab mõista olnud aegu ja teha Sinul õigeid valikuid oma teel. See kõik on olnud meie lugu, see on Sinu lugu ja saab olema tulevaste põlvede lugu. Ole õnnelik!
Kristiina

Eesti rahvas on üle elanud nii paremaid kui halvemaid aegu. Olime valmis vajadusel sööma ka kartulikoori, kui ainult meie riik alles jääks. Seepärast on väga tähtis, et ka 100 aasta pärast OLEKS OLEMAS ISESEISEV EESTI RIIK JA SIIN ELAVAD INIMESED VALDAKSID EESTI KEELT NII SUULISELT KUI KIRJALIKULT, ET OLEKS SÄILINUD EESTIKEELNE KULTUUR JA TEADUS.
Vesta

Soovin, et ta oleks teadmishimuline, uudishimulik ja oskaks väärtustada seda, mida erinevad inimpõlved on enne teda loonud ja hoidnud.
Heli

Eestimaa hüvanguks on vaja lasta riiki juhtima rahva tegelikult valitavad asjatundjad. Poliitikud saata maale, füüsilisele tööle!
Daniel

Soovin, et see tuleviku-Eesti inimene peaks kalliks ka oma riigi, rahva ja keele ajalugu, õpiks seda hästi tundma ning ei põlgaks eesti keele ja suure osa maailmast vallutanud inglise keele õppimise kõrval ka siinse maa kunagisi põhikeeli – saksa ja vene keelt – mis on vajalik oma ajaloo varasalve avamiseks.
Mare

EDU JÄRGMISE 100 AASTA SELTSIELU TEGEMISTES!
100-aastase Rakke Haridusseltsi nimel, seltsi juhatuse esimees Aime

Soovin, et teil oleks meiega rohkem ühist, kui karta oskate!
Indrek

May the people of Estonia and all over the world live in peace and follow the best of their religious traditions outlining their way through their lives to the good of this world and of all of its inhabitants! May more awareness of the past help them to lead a better life now and in the future!
Dr. Herbert, Archivdirektor, Bischöfliches Ordinariat Passau

Hoidke Eestit!
TÜ Raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakond

Hoidkem oma maad, rahvast ning meie maa ja rahvaga seotud mälu!
Priit

Usun, et täna on taevas sama sinine ja muru sama roheline, kui Sinul seal saja aasta pärast, hea eestimaalane. Tunne rõõmu ja hoia, mida armastad!
Maive

Minevik võib pakkuda üllatavaid äratundmishetki.
Liisi

Minevik oli meie teha, kuid nüüd on Teie hoida. Tehke seda hoolikalt!
Ülle

Mida meie tulevik ei too, seda teie minevikus ei ole. Õnnelikku minevikku!
Tarvo

Inimene kaob, aga mälu jääb.
Andres

Olgu teil suviti rõõmu metsmaasikate korjamisest, männikus paljajalu kõndimisest ja talviti härmasädeluses maastikust ja leevikestest akna taga ja seda ikka täitsa päriselt!
Külli

Tarkus kuulub minevikule, tegevus olevikule ja rõõm tulevikule.
Anu-Hannele

Vähem möla, pikem samm!
Elavat klassikut tsiteerides Koit

Koguge ja säilitage ajaloolise väärtusega dokumente, et neid oleks võimalik kasutada järgnevate sadade aastate jooksul!
Elle

Ma soovin, et inimkond oleks säilinud, sõjad oleksid lõppenud, mõeldaks häid mõtteid ja loetaks eestikeelseid raamatuid.
Simo

TAJU AJA HAARET! MÄLETA MINEVIKKU, ELA OLEVIKUS JA LOO TULEVIKKU!
Mare

Käekiri on isikupära, käekiri on kunst, käekiri peegeldab inimese mõtteilma ja võimet seda teistega jagada. Masin jätab hingetuid, käsi hingega jälgi. Soovin, et ka saja aasta pärast oleks olemas käekirjaga inimesed ja nende omakäeliselt kirjapandu, mida siis omakorda koguda, uurida ja taasesitada tulevaste põlvede rõõmuks ja kasuks.
Reet

Soovid arhivaaridele:
• toredaid kolleege ja lahkeid ülemusi
• selgeid mõtteid ja sirgeid juhtmeid
• sära silmadesse ja rõõmu südamesse
• huvitavaid leide arhiivivaramust
• arhivaar olla on uhke ja hää
Ivi

Tere, lapselapselapselapsed!
Võib-olla te kannate hõbedasi kombinesoone, saate energiat külmfusioonist ja puhkate Andromeeda udukogus; teie eest töötavad robotid ning te täidate oma päevi kunsti ja filosoofiaga. Võib-olla olete te ringiga tagasi jõudnud alepõllunduse ja soomaagi sulatamise juurde, elate rehetaredes, teate ussisõnu ja ootate sügisel meid koju käima. Aga võib-olla olete te päris meie sarnased – sööte rukkileiba, loete Tammsaaret, peate laulupidusid ja vahel nääklete isekeskis.
Me loodame, et te olete õnnelikud. Me igatahes pingutame selle nimel, nagu oskame. Ärge siis meid halva sõnaga meenutage. Ja mõelge, mida teil on edasi öelda aastasse 2215. See polegi nii lihtne…
Tartu Maavalitsuse nimel Tartu maavanem Reno

Et teil oleks soov ja võimalus panna oma lapsed eestikeelsesse kooli.
Jüri

Hiina vanasõna ütleb: tarkus kuulub minevikule, tegevus olevikule ja rõõm tulevikule. Kasutage kadunud põlvede parimaid teadmisi olevikus targasti tegutsemiseks ning rõõmustage selle üle, et teil on võimalus muuta tulevikku.
Hille

Inimese põhiolemus ei muutu, muutub vaid aeg meie ümber.
Ade

Rahvusarhiivi uue peahoone nurgakivi asetamise puhul soovin õnne ja edu. Arhiivi pikk tegevus ajutiselt ühiselamus on kohe läbi.
Raimo

Kas mäletate, mis on saanud vanast arhiivihoonest Liivi tänaval?
Karl

Oskust olla, tarkust kestma jääda!
Eesti Muuseuminõukogu kogumis- ja säilitustöö komisjon

Soovime, et rohi oleks ikka roheline, metsad täis marju ja seeni, et kõlaks ka saja aasta pärast eesti keel ja lehviks sinimustvalge lipp.
Peeter ja Marje

Eellugu. Eesti riigi 90. aastapäevaga seoses korraldati 2008. aastal keeletalgud, kus rahvas otsis eesti keelele omaseid ilusaid lauseid. Sadade laekunud ettepanekute seast valis Eesti keelenõukogu välja kümme kõige kaunimat:
• Ämber läks ümber.
• Kuula, kulla külanaine – kuuled külla tulnud vaime.
• Pöidlad pihku, pöialpoisid!
• Millal maksan memme vaeva.
• Küll küllale liiga ei tee.
• Mahlakas jõhvikas maitses soisel kaldal hää.
• Üle oja mäele, läbi oru jõele.
• Kalli ema hella soojust jagub üle mitme põlve.
• Ema tuli koju.
• Tilluke talleke tatsas tasasel pinnal.
Tervitussõnum: Soovin, loodan ja usun, et eestlaste sõna maksab omal maal – nii nagu praegu, nõnda ka tulevikus – ning kõlab ikka kaunilt.
Jüri

Toogu uus Rahvusarhiivi hoone kohale rohkesti ajaloo uurijaid ja talletagu endiselt meie rikkalikku ajaloo pärandit!
Ester

Aastaks 2115 on Eesti edusammud kosmose vallutamisel märkimisväärsed. Kõikidele tundusid eelmisel sajandil üllatusena eestlaste valmistatud Marsi kapselmajad, mis andsid tõuke selle planeedi teadusuuringuteks. Täna, aastal 2115 teavad kõik, mida tähendab estcube, estonaut ja estonautika! Rahvusarhiiv kogub ja säilitab informatsiooni, mis pärineb kõikjalt universumist, ja esimeseks planeedi Maa väliseks arhiivimoodustajaks sai just planeet Marss. Marsi vapralt ja kindlalt edasi, EESTI!
Jaan

Remember the past, it’s the corner stone of your future!
IC Archival Research ‏

Mis see on, mida me veel teada ei saa, aga teie juba teate? Teid pole veel, meid pole enam, kohtume arhiivis.
Maarja

Kandke edasi Eesti lugu, mõelge südamega ja naeratage koos aja vaimuga!
Birgit

ONTUVA PEGASUS
Juhlaruno Nooran 100-vuotisjuhlaan 15.4.2115.

Kulunut on sata vuotta. Kuka tietää – ehkä suotta?
Kestikö se nurkkakivi, jolle tässä luodaan rivi?
Emme tiedä, tänään nyt, onko into säilynyt,
arkistointiin, asiointiin, tutkimukseen, varastointiin,
menneisyyden arviointiin?

Papereita kasata, sitä pitää osata,
tietokantaa tasoitella, sähköäkin säilytellä.
Muutoin olisi murhetta.

Toivomme siis myönteisesti, että
arkistoon ei juokse vettä,
että siellä elää yhä,
lukutaito vanha, pyhä,
joka salat paljastaa,
neuvot antaa, valjastaa,
elämääkin opettaa.
Tähän tahtoo lopettaa

Ülle ja Kari

Möödunud aegade meenutamises on nii võlu kui valu. On neid, kellele meeldivad vanad lood ja dokumendid, ning neid, kes seda põlgavad. Ajaloolase üheks põhikreedoks on olnud „sine ira et studio“ („ilma viha ja eelistuseta“). Ühtaegu on see ka sooviks tuleviku aja- ning teistegi alade loolastele, mida meeles tasub pidada kas võõras keeles kirja pandud ürikut või koodidega täidetud faili avades ja neid mõtestades.
Aigi, Tartu Ülikooli dotsent, arhiivinduse osakonna juhataja

Aeg halastab vaid nendele elualadele, millesse teda ennast on piisavalt kaasatud. Avastage seda aega arhiivis!
Kadi

Võtke aega olemasolemiseks!
Ruth

Kas tunned veel eesti keele kaunist kõla? Laulu ja lootust, keelt ja meelt, vaikust ning rahu ja ema häält.
Liina

Enne maitse ja siis ütle, kas maitseb või ei maitse!
Salme

Hea tuleviku inimene! Loodan, et väärtustad meie rahva kirjalikku kultuuripärandit. Uuri seda põnevusega ja hoia suure südamega!
Kätlin

Tartu-Maarja 1898: Hoidjal ikke om.
Rahvaluulearhiiv

Minevikku vaadates rikastad oma tulevikku!
Hoia ja armasta oma maad ja inimesi!
Ela oma elu esivanemate vääriliselt!
Margit

2115 on väga kaua aja pärast ja nondele inimestele võib minusugune pessimist soovida ainult üht, et peale sõda, tulekahju ja barbaarsust leiduks keegi, kes eesti keelt ja muid vanu keeli lugeda oskab ning kellel oleks huvi varemetest ürikuid välja kaevata.
Andres

Eestile kestmist! Soojust, armastust, sallivust, hoolivust! Tahet mäletada ja julgust unistada!
Inna  ja Henri

Soovin edastada tuleviku ametikaaslastele-konservaatoritele sooja käepigistuse – selle saavad nad kätte puudutades samu arhivaale, mida meiegi käed on puudutanud.
Küllike

Inimesel peab olema laialdane arusaam selle kohta, mis ümberringi toimub. On hea olla võimeline rakendama oma arukust ning tarkust kulgevate sündmuste üldiseks mõistmiseks. Terve mõistus on samuti soovitav, see on välja teeninud oma lugupidamise tarkade seas.
Milvi

Puhast õhku ja päikest!
Kalev

Ma armastan Eestimaad.
Jüri

Põlvkondade kestvust ja et püsiks vaimset ja füüsilist tugevust. Mäletage olnut!
Malle

Ühe rahva püsimiseks on vaja, et me mäletame oma ajalugu. Aidaku see hoone seda säilitada.
Joel

Soovin, et Google teid ei vallutaks ja pea meeles, et sõnaline kokkulepe on ka kokkulepe.
Hanno

Õnne ja rõõmu!
Peeter

Õnnistust!
Margit

NOORA-le pikka iga ja tema külastajatele-kasutajatele teadmisjanu ja avastamisrõõmu.
Tallinna Linnaarhiiv

Pikka iga!
Ain

Rahu ja head läbisaamist naabritega.
Madis

Kõige paremat!
Rein

Eesti rahvale soovime jõudsat järelkasvu ja sisukat kultuuripärandit, mida Rahvusarhiivist kaema käia.
Nimeta

Hoidkem oma rahvuslikku mälu!
Anne-Ly

Soovin teile kõike head!
Tiia

Tervist ja jõudu!
Olaf

Jää igavesti kestma Eesti rahvas!
Eesti Rahvusraamatukogu

Selget mõistust ja head südant!
Signe

 

Valik meediakajastusi:

ERR Uudised: Rahvusarhiivi uus hoone saab Tartus nurgakivi

Kanal2 Reporter: Rahvusarhiivi uus hoone sai nurgakivi

TV3 Seitsmesed uudised: Rahvusarhiivi uus peahoone valmib järgmise aasta kevadel

Tartu Postimees: Rahvusarhiivi uue peahoone nurgakivisse müüriti rahva soovid

Õhtulehe galerii: rahvusarhiivi uus peahoone Noora sai nurgakivi

Delfi fotod: Tartus pandi paika rahvusarhiivi uue peahoone nurgakivi



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi