Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Arhiivikino jõulukuu filmid veebis!

Advendiaeg on täis ootusärevust ja sagimist. Näib, et lumemöldrid ajavad lumeveskile hoogu sisse, aga kas jõuluvana on juba suveunest ärganud ja valmistub koos väikeste abilistega aasta kõige töisemaks ajaks? Punaste tutimütsidega tegelaste jõulueelsetest sekeldustest jutustab lustakal ja südantsoojendaval viisil Arhiivikino detsembrikuu seanss alapealkirjaga „Jõuluks koju!“.

Nukufilmidele pühendatud seanss viib ajarännule poole sajandi tagusesse aega, olles vahva vaatamine nii väiksematele kui ka suurematele filmisõpradele.

„Lumeveski“ (Heino Pars, 1970)

Heino Parsi, kes oli Herbert Tuganovi kõrval Eesti nukufilmitraditsiooni rajaja, 1970. aastal valminud nukufilmis „Lumeveski“ peavad Kalju Kanguri lasteraamatust tuntud tegelased nukk Timbu-Limbu, jonnipunn Toru-Loru, puunukk Pimpelsang ja üleskeeratav koer Muki aitama lumemöldritel vabaneda kurja nõia loitsust, et jõulud tuleksid ikka valged.

Vaata filmi

„Päkapikud piiluvad“ (Heino Pars, 1990)

Kaks kümnendit hilisemas filmis „Päkapikud piiluvad“, mis jäi ühtlasi vanameister Parsi viimaseks, näeme, kuidas esimese lume langedes ärkavad päkapikud suveunest, et kibekiiresti jõuludeks valmistuma hakata. Äratada tuleb ka jõulutaat, keda vahvalt nukumaailma ja natuurivõtteid siduvas filmis kehastab Hendrik Toompere.

Vaata filmi

„Imeline nääriöö“ (Riho Unt ja Hardi Volmer, 1984)

Riho Undi ja Hardi Volmeri esimese ühistööna valminud „Imeline nääriöö“ (1984) on Hando Runneli stsenaariumil põhinev südamlikult imetabane lugu kahest katkisest mänguasjast, kes nääriööl lahkuvad kauplusest ning alustavad teekonda nende juurde, kellele nad määratud on – lasteni. Tandemi, kes oma edaspidises loomingus on keskendunud rohkem täiskasvanutele suunatud satiirile, esimene film võlub oma harduse ja siirusega ning äärmiselt elutruu kujundusega.

Vaata filmi

„Kingikratt“ (Aarne Ahi, 1991)

Omajagu sekeldusi tuleb jõuluvanal ja päkapikul ette Aarne Ahi meisterlikus filmis „Kingikratt“, kus kaval ja ahne rebane varastab jõulutaadi reelt kõik kingitused. Kas seekord tulevad hirmus kurvad jõulud või jõuavad kingid siiski lasteni, selgub juba filmis. Aarne Ahi, kes on olnud äärmiselt viljakas animaator, on siinsest filmivalikust animeerinud ka „Lumeveski“ ja „Imelise nääriöö“ ning on „Miriami Jõulupäkapiku“ nukkude ja dekoratsioonide autor. Lisaks tasub mainida, et „Kingikrati“ taustaks kuuleme Olav Ehala tuttavlikult kaunist muusikalist kujundust.

Vaata filmi

„Miriami Jõulupäkapikk“ (Mait Laas, 2003)

Käesolevasse sajandisse jõuame Mait Laasi lavastatud humoorika ja armsa jõululooga „Miriami Jõulupäkapikk“ (2003) – esimene film 12-osalisest seeriast, mis tutvustas südikat punapäist plikatirtsu väikestele filmisõpradele nii kodu- kui ka välismaal. Sarja avafilmis tuleb Miriamil koos oma kassi ja üleskeeratava kanaga aidata pisitillukesel päkapikupoisil suuri ja raskeid kingitusi kohale toimetada.

Vaata filmi

Filmid jäävad Rahvusarhiivi filmide infosüsteemis FIS avalikult nähtavaks kuni 31. detsembrini. Kaunist jõuluaega ja rahulikku aasta lõppu!



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi