Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

Koer ja mees

Novembris 1899 esitas Johannes Mõisama kaebuse Anu Riksa vastu.

„31 oktobri hommiku umbes kella 7 ajal tulin mina Mäemurdja perest et Tallinnasse minna. Pimeda uduse hommiku pärast läksin õigelt teelt kõrwale ja läksin Tõnu perest teed küsima, enne kui mulle teed juhatati ässitas Anu Riksa koera minu kallale, koer kiskus palitu ja uued püksid lõhki, millest mina 20 rubla kahju sain, peale selle olin ehmatuse mõjul kaks pääwa haige.

Sellepärast palun kohut Anu Riksa kohtu poolt karistaja [karistada – M.L.] ja tema käest minule kahju tasumist 20 rubla wälja nõuda.”

Talus elanud Anu Riksa vaatas koera haukumise peale uksest välja, kuid ei julgenud välja minna, kuna kartis ”öö hulkujaid”. Naine eitas koera kallale ässitamist. Tema sõnul oli mees ära läinud, kuid tuli paar tundi hiljem tagasi, väites, et tema püksid ja palitu on koera pärast lõhki. Kohtu „mõistus” oli : Anu Riksa on süüdi ja peab maksma 5 rubla trahvi ning 5 rubla kannatanule kahjutasuks.

Johannes Mõisama kaebus Anu Riksa vastu RA, EAA.1090.1.1802, l 1


Johannes Mõisama kaebus Anu Riksa vastu
RA, EAA.1090.1.1802, l 1p

***

Seda ja paljusid teisi toredaid arhiivimaterjalil põhinevaid koeralugusid saab lugeda Margus Lääne koostatud raamatust “Koera käpajälg Eestis“. Raamatust leiab nii tõsisemat kui lõbusamat lugemist koeraga seotud kohtuasjadest, riigiteenistusest, maksupoliitikast, haigustest ja paljust muust. Tähtis koht on raamatus fotodel, kus läbi ajaloo lisaks inimesele ka koera jäädvustatud.

Soodsaima hinna ja autori autogrammiga saab raamatut soetada Rahvusarhiivi galeriist (Maneeži 2, Tallinn). Samuti on raamat saadaval suuremates raamatupoodides.



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi