Rahvusarhiivi ajaveeb

Rahvusarhiivi ajaveeb

“Riigipööre, isehakanud võim, sõjaseisukord Nõukogude Liidus, Baltikum infosulus, erakorraline olukord ja erakordne silmakirjalikkus”

Neid ärevaid sõnu võis kuulda Norrmalmstorgi väljakul nii eesti kui rootsi keeles Stockholmi vanalinnas ülespandud valjuhääldist augustis 30 aastat tagasi. Mõned tunnid varem oli Nõukogude Liidus kuulutatud välja erakorraline seisukord.

19.august 1991 oli järjekordne esmaspäev, mil kell 12 toimus Esmaspäevamiiting Baltimaade vabaduse toetuseks, seekord juba 75. rahvakoosolekule kogunes tavalisest rohkem rahvast. Vaatamata käimasolevale valimiskampaaniale olid kohal Rootsi tuntud poliitikud nagu keskpartei ja rahvapartei liidrid Olof Johansson ja Bengt Westerberg, moderaatidest Carl Bildt ja Gunnar Hökmark, samuti teiste Rootsi erakondade esindajad.

Eestist võtsid miitingust osa ka Rootsi sotsiaaldemokraatide rahufoorumile kutsutud parteikaaslased eesotsas Marju Lauristiniga. Aukülalisena oli delegatsiooni koosseisu arvatud Eesti Vabariigi peaminister Edgar Savisaar. Kohalviibijate seas oli arvukalt ka Stockholmi külastanud eestlasi kodumaalt. Lehvisid Eesti, Läti ja Leedu rahvuslipud. Sündmuse erakordsust väljendas ka Baltikumi esmaspäevale kogunenud rekordiliselt arvukas rahvahulk, liiklus väljaku ümbruses suunati ajutiselt mujale, et teha ruumi ligi kuuele tuhandele osavõtjatele.

Norrmalmstorgil toimuvat kajastasid nii Rootsi meedia kui Stockholmis ilmuvate eestikeelsete ajalehtede toimetajad. Kohapeal jäädvustas kõned ja meelt avaldama tulnud inimeste toetusavaldused lindile tulevaste saadete tarbeks Vaba Eesti Raadio Stockholm.

Esimesena kõneles kokkutulnud rahvahulga ees peaminister Edgar Savisaar. Tema eesti keeles peetud kõne tõlkis rootsi keelde üks Esmaspäevamiitingute algatajatest Peeter Luksep. Tänaseni säilinud ajalooline salvestis on pärit Vaba Eesti Raadio Stockholm arhiivist ja kõlas eetris 23.augustil 1991.a. Järgmisel päeval tunnustas Vene NFSV Eesti Vabariigi iseseisvust.

Helikatke sündmusest, kõneleb Edgar Savisaar:

 

vt. ka sündmust kajastanud Eesti Päevaleht = Estniska Dagbladet, 23 august 1991

Aprillikuine väiksema rahvahulgaga esmaspäevamiiting Baltimaade iseseisvuse toetuseks Stockholmi Norrmalmstorgetil 29.04.1991, foto Heino Hallis



Rahvusarhiivi ajaveeb

Saada uued postitused mulle e-mailile

LisaJälgi