Liina Lõhmus, arhivaar
Kevad on käes ja jäätisehooaeg on alanud. Kel poejäätisest isu täis, võib katsetada jäätist kodusel viisil ise teha. Retsepte selleks pakub arhiivifondi Tartu Piimatoodete Kombinaat dokumentides leiduv säilik pealkirjaga Toimik nr 580 – Retseptid jäätise valmistamiseks. Kuigi valdav osa jäise hõrgutise retsepte on mõeldud terve tonni jäätise valmistamiseks, saab neid teisendada ka väiksemale seltskonnale sobilikeks kogusteks. Kirjeldusi kuidas aineid kokku segada või külmutada juurde ei ole paraku lisatud – see tuleb endal välja nuputada.
Koorejäätis, retsept aastast 1951.
Täispiim – 506,2 kg
Koor – 213,1 kg
Piimapulber – 49,0 kg
Suhkur – 182,7 kg
Jahu – 20 kg (Märkus: jahu asendab agar-agarit)
Vesi – 44,0 kg
Vaniliin – 0,15 kg
Kokku: 1015 kg!
Jäätis „Sandi” konjakiga, retsept aastast 1946:
Jäätis Sandi – 100 gr
Garneering, konjaki – 50 gr
Kokku ühele portsionile 150 gr
Konjaki garneeringu retsept:
a) koorejäätise segu – 300 gr
b) muna, värske – 200 gr
c) puuder suhkur – 200 gr
d) konjak või liköör – 200 gr
e) vesi – 100gr
Kokku: 1000 gr
Head maiustamist!